Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η   Δ Η Μ Ο Κ ΡΑ Τ Ι Α

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

----------

ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π & Δ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 

 

 

 

 

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και Γυμνάσιο της Αιανής

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «MY EUROPE, MY FUTURE, MY RESPONSIBILITY» (Η Ευρώπη μου, το Μέλλον μου, η δική μου ευθύνη) στην Αιανή την περασμένη εβδομάδα 04-07/04/2017.

Το Γυμνάσιο Αιανής συμμετέχει σ’ ένα πολυμερές Project του Erasmus+ ΚΑ2, το οποίο αποτελεί μέρος της συνεργασίας για την καινοτομία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και υποστηρίζεται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες εταίροι στο πρόγραμμα είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, και η Τουρκία και χρονική διάρκεια είναι δύο έτη (2016 – 2018).

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενεργών Ευρωπαίων πολιτών με κίνητρα ευαισθητοποίησης για το μέλλον τους, έχοντας επίγνωση της περιβαλλοντικής ευθύνης. Οι μαθητές χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι το μέλλον είναι στα χέρια τους και έχουν ως αποστολή τους την κινητοποίηση των άλλων ώστε να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας για χάρη του τους δικού τους μέλλοντος αλλά και της Ευρώπης. Τα σχολεία από τις έξι χώρες αναπτύσσουν έναν κύκλο μάθησης σχετικά με τα θέματα της ενέργειας και της βιωσιμότητας, που ασχολούνται με τις πτυχές του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, της μεταφοράς και διανομή της, των τροφίμων και της διατροφής, της διαχείρισης των αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αιανής επέδειξαν στους εκπαιδευτικούς από τις παραπάνω χώρες, το έργο τους και ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο δούλεψαν. Παράλληλα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, επέδειξαν τις ικανότητές τους σε παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, ενώ η παρουσία και οι χαιρετισμοί του Περιφερειακού Δντη Εκπ/σης Δυτ. Μακεδονίας κ. Κωνσταντόπουλου Κωνσταντίνου και της Δντριας Β/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης κας Βόντσα Βασιλικής επικύρωσαν και ανέδειξαν τη σημαντικότητα της συμμετοχής ελληνικών σχολείων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι εκπαιδευτικοί από τις παραπάνω χώρες εκτός από τον χώρο του Γυμνασίου Αιανής, όπου παρακολούθησαν τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, γεύθηκαν παραδοσιακά εδέσματα προετοιμασμένα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, φιλοξενήθηκαν και από τον Δήμο Κοζάνης στις εγκαταστάσεις της Τηλεθέρμανσης, μια και ήταν το αντικείμενο της εργασίας των μαθητών. Η παρουσία τους στην Κοζάνη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή τους στο 10ο και 21ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης Χατζηκώστα.

Η φιλοξενία των αντιπροσωπειών συνεχίστηκε στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου εδρεύει το έτερο ελληνικό σχολείο που συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το ΓΕΛ Βελεστίνου. Εκεί ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του προγράμματος και ανανεώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων στη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Η διεύθυνση και ο σύλλογος εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Αιανής θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της συνάντησης αυτής, τους μαθητές, τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, την τοπική κοινότητα και κοινωνία της Αιανής, τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφερειακή Δνση Δυτ. Μακεδονίας και τη Δνση Β/θμιας Εκ/σης Κοζάνης.

Για το Γυμνάσιο Αιανής

Ο Διευθυντής

Μιχάλης Παππάς

Joomla Templates by Joomla51.com