Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος περιλαμβάνει το παραγόμενο υλικό

Τα παραγόμενα αποτελέσματα του έργου μπορείτε να τα δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος:

https://erasmusfeeds.weebly.com/results.html

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η   Δ Η Μ Ο Κ ΡΑ Τ Ι Α

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

----------

ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π & Δ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

  

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Γυμνάσιο Αιανής στηνΚαισάρεια της Καππαδοκίας

Αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Αιανής Κοζάνης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Καισάρεια της Καππαδοκίας στην Τουρκία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  ανταλλαγής μαθητών Erasmus+, Δράση KA229/’Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών’, με τίτλο “Food Ethos Course – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής”, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ.

Η στρατηγική σύμπραξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με σχολεία-εταίρους από την Ισπανία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Σλοβακία, ενώ η Ελλάδα είναι ο συντονιστής όλου του προγράμματος με δύο σχολεία-εταίρους, το Γυμνάσιο Αιανής Κοζάνης και το ΓΕΛ Βελεστίνου. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι δύο έτη (2018 – 2020).

Στο πολυμερές Project ανταλλαγής μαθητών του Erasmus+, ο κύριος στόχος είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές την υγιεινή διατροφή στο σχολείο, καθώς: α) η διατροφή και η παιδεία είναι έννοιες που σχετίζονται μεταξύ τους, β) δεν είναι τυχαίο το λυπηρό γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, υιοθετώντας στην εφηβεία νέες παγκόσμιες διατροφικές συνήθειες που απομακρύνονται από τις παραδοσιακές και πιο υγιεινές τροφές της χώρας και του πολιτισμού μας, γ) η ζωτική επιστήμη της Υγιεινής Διατροφής θα πρέπει να αποτελεί μάθημα ίσης αξίας, τόσο για το σώμα, το μυαλό και την υγεία τους, όσο και για τη ζωή τους γενικά.

Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και να ανακαλύψουν νέους ενδιαφέροντες τρόπους μελέτης της διατροφής, ένα μάθημα που θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, μέσα στο συνεργατικό, διαπολιτισμικό περιβάλλον ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-30 Νοεμβρίου 2018 στο Yahya Kemal Beyatli Ortaokulu στο Καϊσερί της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Αιανή στα μέσα του Φεβρουαρίου.

                                                                                                                Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                                                                                                       Τζήμκας-Δακής Χρήστος

ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών

 

Σε αυτό τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του προγράμματος FEEDs

Στο σύνδεσμο της ιστοσελίδας του προγράμματος : https://erasmusfeeds.weebly.com/ μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα στο μενού Presentations μπορείτε να δείτε, το εκπαιδευτικό υλικό και όλες τις παρουσιάσεις του  προγράμματος .

Παρακάτω  μπορείτε να δείτε ενδεικτικά κάποια  από τα Δελτία Τύπου που δημοσιεύτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ KA229  «Food Ethos EDucation in Schools-FEEDS»

ERASMUS

Η διατροφή και η εκπαίδευση συνδέονται στενά. Η καλή διατροφή κατά την εφηβεία είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη και τα σχολεία είναι η φυσική ζώνη ανάπτυξης για τη διατροφική εκπαίδευση.  Έτσι, το φαγητό πρέπει να διδάσκεται ως μάθημα για πολλούς λόγους.

Οι στόχοι του έργου («Food Ethos EDucation in Schools-FEEDS») οι οποίοι επετεύχθησαν στον απόλυτο βαθμό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν:

1) να ερευνήσουμε τι προτιμούν πραγματικά οι μαθητές μας να τρώνε στο σχολείο σήμερα και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές τους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με διάφορα στατιστικά δεδομένα η οποία χρησιμοποιήθηκε για διάφορα παράγωγα όπως π.χ.  έναν πίνακα Food on Body Anatomy και μια ηθική διαδικασία προσέγγισης των τροφίμων

2) να μάθουν οι μαθητές μας ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες των προγόνων τους και τα αποτελέσματά τους και πώς μπορούμε όλα αυτά τα αποτελέσματα να τα μεταφέρουμε και να τα προσαρμόσουμε σε όσο είναι δυνατό καλύτερες διατροφικές συνήθειες στη σύγχρονη σχολική ζωή. Επίσης επιτύχαμε να γίνει ανταλλαγή μεταξύ των χωρών εταίρων βασικών, απλών και υγιεινών συνταγών για αγαπημένα φαγητά στα σχολεία. Έτσι οι μαθητές μας απέκτησαν και βελτίωσαν τις νέες δεξιότητες ζωής και έμαθαν ο ένας από τον άλλον συνταγές φαγητών και πως μπορούν να ενσωματώσουν τις καλύτερες από αυτές στους πολιτισμούς τους

3) να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό μάθημα Ethos Food Course το οποίο είναι τόσο απαραίτητο για τη ζωή των μαθητών και ιδιαιτέρα ελκυστικό για τους ίδιους, αφού περιλαμβάνει τον ¨εαυτό¨ τους και τις δικές τους δραστηριότητες και δεξιότητες οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα αυτό και σε συνεργασία με μαθητές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Το μάθημα είναι τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για ευρύτερη διάδοση και εύκολη πρόσβαση σε όλους.

Σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Τουρκία ήταν οι συνεργάτες σε αυτό το έργο. Οι μαθητές,  η οποία ήταν η κύρια ομάδα-στόχος, ήταν ηλικίας 13 έως 17 ετών.

FEEDS LOGO

 

Οι δραστηριότητες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμά μας είναι:

1) Δημιουργία λογότυπου 2) σύντομα βίντεο από τους μαθητές που έδειχναν τι τρώνε και εξηγούσαν τι περιέχει, τις διατροφικές τους συνήθειες 3) σχολικές εκδηλώσεις για την ανακοίνωση του έργου 4) Δημιουργία της ιστοσελίδας του έργου, με παρουσιάσεις συναντήσεων και τα παραγόμενα αποτελέσματα του έργου, 5) ερωτηματολόγια σχετικά με τις τωρινές και τις προηγούμενες διατροφικές συνήθειες, 6) έρευνα για το τι τρώνε σε κάθε ίδρυμα στα μαθήματα του σχολικού προγράμματος σπουδών, 7) Πίνακας Ανατομίας Τροφίμων & Σώματος 8) Δημιουργία διαφόρων εύκολων συνταγών φαγητού στο σχολείο, με συνδυασμό παρελθόντος και παρόντος, σε ένα βιβλίο μαγειρικής και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών, 9) Έρευνα και αξιολόγηση κανονισμών για σχολικά καντίνες και εστιατόρια, 10) Σχέδιο μαθήματος Food Ethos to pilot test, 11) Το μάθημα FOOD ETHOS σε έντυπη και ηλεκτρονικό βιβλίο, 12) Ειδικές ημέρες διάδοσης, 13)μια δημόσια εκδήλωση για τον εορτασμό του μαθήματος, με ένα ευρωπαϊκό συμπόσιο όλων των συνεργαζόμενων γευμάτων και των αποτελεσμάτων του μαθήματος, ως αφιέρωμα στο Έτος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

 

 

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η   Δ Η Μ Ο Κ ΡΑ Τ Ι Α

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

----------

ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π & Δ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 

 

 

 

 

 

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Γυμνάσιο Αιανής στηνΚαισάρεια της Καππαδοκίας

 

Αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Αιανής Κοζάνης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Καισάρεια της Καππαδοκίας στην Τουρκία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  ανταλλαγής μαθητών Erasmus+, Δράση KA229/’Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών’, με τίτλο “Food Ethos Course – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής”, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ.

 

Η στρατηγική σύμπραξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με σχολεία-εταίρους από την Ισπανία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Σλοβακία, ενώ η Ελλάδα είναι ο συντονιστής όλου του προγράμματος με δύο σχολεία-εταίρους, το Γυμνάσιο Αιανής Κοζάνης και το ΓΕΛ Βελεστίνου. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι δύο έτη (2018 – 2020).

 

Στο πολυμερές Project ανταλλαγής μαθητών του Erasmus+, ο κύριος στόχος είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές την υγιεινή διατροφή στο σχολείο, καθώς: α) η διατροφή και η παιδεία είναι έννοιες που σχετίζονται μεταξύ τους, β) δεν είναι τυχαίο το λυπηρό γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, υιοθετώντας στην εφηβεία νέες παγκόσμιες διατροφικές συνήθειες που απομακρύνονται από τις παραδοσιακές και πιο υγιεινές τροφές της χώρας και του πολιτισμού μας, γ) η ζωτική επιστήμη της Υγιεινής Διατροφής θα πρέπει να αποτελεί μάθημα ίσης αξίας, τόσο για το σώμα, το μυαλό και την υγεία τους, όσο και για τη ζωή τους γενικά.

 

Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και να ανακαλύψουν νέους ενδιαφέροντες τρόπους μελέτης της διατροφής, ένα μάθημα που θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, μέσα στο συνεργατικό, διαπολιτισμικό περιβάλλον ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος.

 

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-30 Νοεμβρίου 2018 στο Yahya Kemal Beyatli Ortaokulu στο Καϊσερί της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Αιανή στα μέσα του Φεβρουαρίου.

                                                                                                                 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                                                                                                       Τζήμκας-Δακής Χρήστος

ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών

 

 

 

 

Joomla Templates by Joomla51.com