ERASMUS

Η διατροφή και η εκπαίδευση συνδέονται στενά. Η καλή διατροφή κατά την εφηβεία είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη και τα σχολεία είναι η φυσική ζώνη ανάπτυξης για τη διατροφική εκπαίδευση.  Έτσι, το φαγητό πρέπει να διδάσκεται ως μάθημα για πολλούς λόγους.

Οι στόχοι του έργου («Food Ethos EDucation in Schools-FEEDS») οι οποίοι επετεύχθησαν στον απόλυτο βαθμό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν:

1) να ερευνήσουμε τι προτιμούν πραγματικά οι μαθητές μας να τρώνε στο σχολείο σήμερα και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές τους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με διάφορα στατιστικά δεδομένα η οποία χρησιμοποιήθηκε για διάφορα παράγωγα όπως π.χ.  έναν πίνακα Food on Body Anatomy και μια ηθική διαδικασία προσέγγισης των τροφίμων

2) να μάθουν οι μαθητές μας ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες των προγόνων τους και τα αποτελέσματά τους και πώς μπορούμε όλα αυτά τα αποτελέσματα να τα μεταφέρουμε και να τα προσαρμόσουμε σε όσο είναι δυνατό καλύτερες διατροφικές συνήθειες στη σύγχρονη σχολική ζωή. Επίσης επιτύχαμε να γίνει ανταλλαγή μεταξύ των χωρών εταίρων βασικών, απλών και υγιεινών συνταγών για αγαπημένα φαγητά στα σχολεία. Έτσι οι μαθητές μας απέκτησαν και βελτίωσαν τις νέες δεξιότητες ζωής και έμαθαν ο ένας από τον άλλον συνταγές φαγητών και πως μπορούν να ενσωματώσουν τις καλύτερες από αυτές στους πολιτισμούς τους

3) να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό μάθημα Ethos Food Course το οποίο είναι τόσο απαραίτητο για τη ζωή των μαθητών και ιδιαιτέρα ελκυστικό για τους ίδιους, αφού περιλαμβάνει τον ¨εαυτό¨ τους και τις δικές τους δραστηριότητες και δεξιότητες οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα αυτό και σε συνεργασία με μαθητές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Το μάθημα είναι τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για ευρύτερη διάδοση και εύκολη πρόσβαση σε όλους.

Σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Τουρκία ήταν οι συνεργάτες σε αυτό το έργο. Οι μαθητές,  η οποία ήταν η κύρια ομάδα-στόχος, ήταν ηλικίας 13 έως 17 ετών.

FEEDS LOGO

 

Οι δραστηριότητες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμά μας είναι:

1) Δημιουργία λογότυπου 2) σύντομα βίντεο από τους μαθητές που έδειχναν τι τρώνε και εξηγούσαν τι περιέχει, τις διατροφικές τους συνήθειες 3) σχολικές εκδηλώσεις για την ανακοίνωση του έργου 4) Δημιουργία της ιστοσελίδας του έργου, με παρουσιάσεις συναντήσεων και τα παραγόμενα αποτελέσματα του έργου, 5) ερωτηματολόγια σχετικά με τις τωρινές και τις προηγούμενες διατροφικές συνήθειες, 6) έρευνα για το τι τρώνε σε κάθε ίδρυμα στα μαθήματα του σχολικού προγράμματος σπουδών, 7) Πίνακας Ανατομίας Τροφίμων & Σώματος 8) Δημιουργία διαφόρων εύκολων συνταγών φαγητού στο σχολείο, με συνδυασμό παρελθόντος και παρόντος, σε ένα βιβλίο μαγειρικής και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών, 9) Έρευνα και αξιολόγηση κανονισμών για σχολικά καντίνες και εστιατόρια, 10) Σχέδιο μαθήματος Food Ethos to pilot test, 11) Το μάθημα FOOD ETHOS σε έντυπη και ηλεκτρονικό βιβλίο, 12) Ειδικές ημέρες διάδοσης, 13)μια δημόσια εκδήλωση για τον εορτασμό του μαθήματος, με ένα ευρωπαϊκό συμπόσιο όλων των συνεργαζόμενων γευμάτων και των αποτελεσμάτων του μαθήματος, ως αφιέρωμα στο Έτος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Joomla Templates by Joomla51.com