Με τον καλύτερο τρόπο λήγουν τα μαθήματα της φετεινής σχολικής χρονιά στο Γυμνάσιο Αιανής.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την τιμή να υποδεχθούν τη Δευτέρα στις 11/05/2015 στον χώρο του σχολείου τον Δρ Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγο - Αρχαιολόγο και συντονιστή του Προγράμματος «ERASMUS +» του ΤΕΙ Κρήτης. Ο διακεκριμένος Ελληνοβρετανός καθηγητής τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται με τη μελέτη του Δίσκου της Φαιστού, το αίνιγμα της Μινωικής Κρήτης και σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Τζον Κόλεμαν έχουν δημοσιεύσει τη δική τους «Ανάγνωση» του Δίσκου της Φαιστού. Παράλληλα, έχει συμβάλει σημαντικά στη σπουδή της Γραμμικής γραφής Β΄ και στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Α΄. 

Ο καθηγητής σε εκλαϊκευμένη γλώσσα, με ιδιαίτερο χιούμορ, οικεία διάθεση και έντονη αγάπη για τη δουλειά του και τη χώρα μας, αποκάλυψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μυστικά του «πρώτου μινωικού cd rom», όπως το χαρακτήρισε. Οι μαθητές του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών του καθηγητή και να συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερη κουβέντα με ποικίλα θέματα που άπτονται της ανθρώπινης ύπαρξης? υγεία, αγάπη, οικογένεια, έρωτας, εκπαίδευση, συνεργασία, αξίες και έννοιες αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου, γέμισαν δημιουργικά δύο ώρες έξω από το καθιερωμένο μάθημα.
Κλείνοντας την ομιλία του, αφού ευχαρίστησε για την καταπληκτική φιλοξενία, επεσήμανε τη ζεστασιά που εισέπραξε στο σχολείο, και στην Αιανή γενικότερα, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη σχολική χρονιά.

gymaiani

 

 

gareth0.jpg

 

Το Γυμνάσιο Αιανής, είχε την τιμή να υποδεχθεί στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Αιανής τον Δρ Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγο- Αρχαιολόγο και συντονιστή του Προγράμματος «ERASMUS +» του ΤΕΙ Κρήτης. Ο διακεκριμένος Ελληνοβρετανός καθηγητής τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με τη μελέτη του Δίσκου της Φαιστού, το αίνιγμα της Μινωικής Κρήτης και σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Τζον Κόλεμαν έχουν δημοσιεύσει τη δική τους «Ανάγνωση» του Δίσκου της Φαιστού.
Οι μαθητές του Γυμνασίου, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του αρχαιολογικού μουσείου, αφού πήραν τα εύσημα του καθηγητή για την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της αρχαίας ένδυσης και της παρασκευής του ψωμιού, απόλαυσαν την ομιλία του για τα «Μυστικά του Δίσκου της Φαιστού». Σε εκλαϊκευμένη γλώσσα, με ιδιαίτερο χιούμορ, οικεία διάθεση και έντονη αγάπη για τη δουλειά του και τη χώρα μας, κατάφερε να κερδίσει το κοινό και να αποκαλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μυστικά του «πρώτου μινωικού cd rom» όπως χαρακτηριστικά το χαρακτήρισε.
Σύμφωνα με τον κ. Όουενς ο Δίσκος της Φαιστού, είναι μια Επιγραφή. Με τη γραφή, πλησιάζουμε τη σκέψη, με τη σκέψη πλησιάζουμε τον άνθρωπο, και πλησιάζοντάς τον, τον κατανοούμε, ενώ αναφέρθηκε σε έννοιες όπως Υγεία, Αγάπη, Οικογένεια, Εκπαίδευση, Συνεργασία και Έρευνα, αξίες που δεν έχουν αλλάξει στο πέρασμα των αιώνων.
Κλείνοντας την ομιλία του και αφού ευχαρίστησε για πολλοστή φορά τον κόσμο για την καταπληκτική φιλοξενία, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

 

 

Mικρές κοινότητες ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα προσπαθούν να διασώσουν και να διαδώσουν ένα κομμάτι από την πραγματική ελληνική διατροφή η οποία στηρίζεται  στις ντόπιες ποικιλίες σπόρων. Η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι (www.peliti.gr) είναι σήμερα η σημαντικότερη οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται με τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Σ?αυτό το πλαίσιο, το σχολικό έτος 2011-2012, οι μαθητές της Αιανής είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα ενημερωτικό πρόγραμμα αναφορικά με τη διατροφή και την βιολογική αγροτική παραγωγή. 

 

 

peliti3 aiani_2011_a.jpgpeliti2 aiani_2011.jpgpeliti aiani_2011_d.jpg

Joomla Templates by Joomla51.com