Στο Erpeldange του Λουξεμβούργου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Aιανής Κοζάνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius. Το σχολείο βασικής εκπαίδευσης SchoulzentrumIERPELDENG ήταν το ίδρυμα το οποίο υποδέχθηκε τις συμμετέχουσες αντιπροσωπείες.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο

διετούς προγράμματος πολυμερούς σχολικής σύμπραξης Comenius με τίτλο (?Living in a multicultural Europe without losing our own identity?) «Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη δίχως να χάσουμε την ταυτότητά μας». Στη συνάντηση, η οποία έγινε στις 15-19 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 20 εκπαιδευτικοί και 46 μαθητές από  επτά χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Τουρκία, Τσεχία). Το Γυμνάσιο Αιανής εκπροσωπήθηκε από το Διευθυντή του Σχολείου κ. Παππά Μιχάλη, τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Κουβάτα Απόστολο και δύο μαθήτριες της Β? τάξης.

Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο σχολείο, να παρακολουθήσουν μαθήματα και να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες εντάσσονταν στο καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα. Συμμετείχαν σε πολιτιστική εκδήλωση με θέμα την τοπική ενδυμασία προβάλλοντας και γνωστοποιώντας την παραδοσιακή Αιανιώτικη στολή της «Λαζαρίνας». Παράλληλα περιηγήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του κρατιδίου του Λουξεμβούργου απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα, την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου.

Μέσα απ΄ όλες τις δράσεις,  διαπιστώθηκε ότι ο κάθε λαός έχει τη δική του παράδοση, τα δικά του ήθη και έθιμα, τη δική του θρησκεία. Διαπιστώθηκε όμως και ότι όλα αυτά μπορούν και είναι απαραίτητο να εκφράζονται σε κοινή βάση με γνώμονα την ισότητα και ιδανικό την ανθρώπινη αξία. Έγινε αντιληπτό ότι ο πλούτος αυτός κάθε λαού δε χρειάζεται να περιχαρακώνεται, αλλά να προβάλλεται προκειμένου να αναδύονται στην επιφάνεια στοιχεία, τα οποία μπορούν να ενώνουν και όχι να χωρίζουν τους ανθρώπους.

Τέλος, με το πέρας της συνάντησης το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 9-14 Δεκέμβρη 2013 στην Αιανή Κοζάνης, κατά το οποίο θα προσπαθήσουμε, με την κατάλληλη συνδρομή των αρμόδιων φορέων, να φανούμε αντάξιοι της φιλοξενίας που δεχθήκαμε σ τη διάρκεια των επισκέψεών μας μέχρι τώρα.

Joomla Templates by Joomla51.com