Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2011-2012

Το σχολικό έτος 2011-2012 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας ασχολήθηκε με το θέμα "Αγροτουρισμός και διαχείριση νερού". Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, το σχολείο μας συνεργάστηκε με το Γυμνάσιο Καναλίων Μαγνησίας, δημιουργήθηκε ένα γκρουπ συνεργασίας και ηλεκτρονικής συνεύρεσης μαθητών και καθηγητών των δύο σχολείων (http://www.facebook.com/groups/372565742772656/) και έλαβε μέρος κοινή επίσκεψη στο Περιβόλι Γρεβενών ( κοντά στον εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα).

 

Στιγμιότυπα

 

 Η κοινή τριήμερη περιβαλλοντική εκδρομή ήταν η κατάληξη ενός πρωτότυπου περιβαλλοντικού προγράμματος που πραγματοποίησαν τα δύο Γυμνάσια. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εγχείρημα, αφού για πρώτη φορά οργανώνεται συνεξέταση ενός θέματος και κοινή εκδρομή από δύο σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των οποίων όχι μόνο απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους, αλλά και δεν είχαν καμία προηγούμενη επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους.

 

Το σχετικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα οργανώθηκε από τον Νοέμβριο του 2011 και είχε ως σκοπό την εξέταση των φυσικών περιοχών από το κάθε σχολείο, αλλά και τη συνεξέταση, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα μέσα από τη σύγκριση.  Πιο συγκεκριμένα, το θέμα που απασχόλησε τις δύο σχολικές μονάδες ήταν ο «Αγροτουρισμός στις  περιοχές μας, λίμνες Κάρλας & Πολυφύτου». Το Γυμνάσιο Αιανής ασχολήθηκε με τις προοπτικές που δημιουργούνται αναφορικά με τη λίμνη Πολυφύτου (αγροτουρισμός & λίμνη), ενώ το Γυμνάσιο Καναλίων εξέτασε το ίδιο θέμα αναφορικά με τη λίμνη Κάρλα (αγροτουρισμός & μονοπάτια). Στη συνέχεια, ανταλλάχθηκαν οι εμπειρίες για εφαρμογή στην άλλη περιοχή.

 

 Ακολούθησε τριήμερη κοινή εξόρμηση προσωπικού και μαθητών στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα, τη γύρω περιοχή και το Περιβόλι , ενώ στο Κ.Π.Ε. Γρεβενών παρακολούθησαν το ένα μέρος του αντίστοιχου πρόγραμματος «Οικοτουρισμός», με επίσκεψη το γεφύρι του "Αζίζ αγά".  Τα δύο σχολεία γνωρίστηκαν από κοντά και υλοποίησαν κοινές δράσεις  ( πεζοπορίες, αγώνα ποδόσφαιρου, εξορμήσεις σε περιοχές οικοτουριστικού ενδιαφέροντος στα 1500 υψόμετρο), με τις οποίες έζησαν πρωτόγνωρες εμπειρίες και καλλιέργησαν φιλίες.Ενθουσιασμένοι από αυτή την πρωτόγνωρη δράση παρακάλεσαν τους εκπαιδευτικούς τους να την επαναλάβουν και την επόμενη χρονιά.  

   Οι 45 μαθητές και των δύο σχολείων συνοδευόμενοι από τους δύο διευθυντές τους και 3 εκπαιδευτικούς βίωσαν τη σημασία του συνθήματος «Μένουμε Ελλάδα, γνωρίζουμε τον τόπο μας και στηρίζουμε σε δύσκολες στιγμές τον οικοτουρισμό και τις επιχειρήσεις».

Οι μαθητές των δύο περιοχών πήραν ιδέες για να υποβάλλουν ολοκληρωμένες προτάσεις εφαρμογής αγροτουριστικών δράσεων και προτύπων στις  υποβαθμισμένες και άγνωστες-αλλά πανέμορφες -περιοχές τους.
 Ορισμένες από τις ιδέες αυτές μπορεί να οδηγήσουν και τα ίδια σε προσωπικές επαγγελματικές προοπτικές.

Τα οφέλη από αυτή την κοινή περιβαλλοντική και επαγγελματική αναζήτηση ήταν πολλά: περιβαλλοντικά, παιδαγωγικά, μεθοδολογικά, οικοτουριστικά, επικοινωνιακά κ.α.

 

Joomla Templates by Joomla51.com